Waarom kaalscheren niet goed is voor de kat.

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 12:16

Mooie Mohawk jongûh….

 

Na alle verbouwingen, veranderingen enz is het wel weer tijd voor een nieuwe blog. De eerste sinds ik kattensalon geworden ben. Veel te lang geleden, maar ik kon er de rust niet voor vinden om op het gemakje te gaan zitten, te veel andere dingen aan mijn hoofd.

Nu, na een heerlijke vakantie in Zweden, waar wij ook een persoonlijke blog bijhielden voor onze familie en vrienden die ons wilden volgen heb ik de smaak weer te pakken en ga ik zeker weer vaker (liefst regelmatig) blogs schrijven.

Jullie zullen misschien wel denken, wat is dat nou voor rare titel, komt ie…. 😊

Afgelopen week had ik rooie Kees in de salon. Het was zijn eerste bezoekje aan mijn salonnetje. De baasjes hadden online een afspraak ingepland, en bij het opmerkingenveld al een heel verhaal geschreven over Kees. Ik ben altijd enorm blij met die extra info als katten voor het eerst komen. Ik weet nou eenmaal graag zo veel mogelijk over jullie beestjes.

Zoals ik ook op insta en FB al schreef is Kees een echte schooier. Zeer regelmatig komt hij zwart van de modder en groen van het kroos thuis nadat hij een duik heeft genomen in de singel. Goudvissen pikt hij uit de vijver bij de buren en brengt ze bij zijn baasjes, soms zelfs tot in de woonkamer. Kees neemt ook regelmatig naaktslakken mee. Gelukkig eet hij ze niet, maar ze kleven in zijn lange vacht. Kees wil zich thuis niet laat kammen, daar heeft hij helemaal geen zin en tijd voor, hij wil natuurlijk gewoon kattenkwaad uithalen.

Daarbij waren zijn baasjes op vakantie geweest waardoor Kees een paar weken niet kon schooieren, maar een paar weken noodgedwongen binnen moest zitten, waardoor hij zijn eigen routine kwijt was. Katten zijn echt van de routine, het liefst willen ze dat elke dag hetzelfde verloopt. Is dat niet zo, geeft dat stress, en door stress wassen ze zichzelf niet of minder.  Dit alles had er voor gezorgd dat Kees zijn vacht er behoorlijk slecht aan toe was.

Ik ben altijd heel blij dat mensen hun weg naar de katsalon weten te vinden, het kan nou eenmaal hard gaan met kattenvachtjes. Veel mensen schamen zich ervoor, maar dat is echt niet nodig. Dat jullie een oplossing zoeken betekent dat jullie het beste voor hebben met jullie dier, daar hoef je je echt niet voor te schamen.

Het baasje van Kees ging een bakkie doen in de buurt en ik maakte eerst maar eens kennis met Kees. Het mandje ging open en Kees kwam erg nieuwsgierig, maar voorzichtig naar buiten. Alles op het gemakje, maar het zat eigenlijk al gauw goed tussen mij en Kees.

Tja, en dan ga je scheren, want dat is de enige oplossing in dit soort gevallen. Hier een stuk, daar een pluk, en tegen de tijd dat je klaar bent verschijnt daar een mooie rooie, met (gelukkig) nog een grote kraag, een hanenkam en kale billen. Ik blij, want dat betekent dat ik in ieder geval een heel stuk vacht heb kunnen behouden.

Veel mensen zullen misschien denken, niet zo moeilijk, scheer gewoon kaal, dat haar groeit wel weer aan. Zo’n vacht met van die gaten ziet er ook zo vreemd uit.

Vilt is een naar probleem, en doet erg veel pijn. Als de vacht eenmaal is gaan vilten is uitkammen echt geen optie meer. De enige remedie is dan scheren. De afgelopen jaren is er gelukkig erg veel veranderd op het gebied van kattentrimmen, en is er tegenwoordig het vacht besparend kattentrimmen. Een methode waar ik voor de volle 100% achtersta. Ik heb niet voor niets mijn diploma behaald in het vacht besparend kattentrimmen, en ben ook in het bezit van het kattentrimkeurmerk. 

 

De kattenvacht beschermt hen juist tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals scherpe doorns, prikkeldraad, scherpe nagels van vijanden. Maar wat ook te denken van de zon ?  Ook een veelgehoorde opmerking is ook, scheer hem maar kaal hoor, hij heeft het zo warm. Of: ze verharen zo, scheer alles er maar af.  De vacht beschermd hen juist tegen de warmte, en tegen de zon. Zonder haar zou de kat zelfs kunnen verbranden. En de verharing? Die houd je alleen maar meer in stand door hem te scheren, het is eigenlijk het verplaatsten van het probleem. Nu je dit alles weet, zijn die gekke kale plekken toch ineens niet zo heel gek hoop ik 😊

Kees bleek tijdens de behandeling een heuse charmeur te zijn, de ideale klant. Knuffels en  kopstoten, hij kon niet genoeg krijgen van het geknuffel en gepiel. Ook luchtte het hem op, die nare stukken van zijn vacht eruit. Op een gegeven moment heb ik zelfs aan mijn dochter gevraagd een kort filmpje te maken, van hoe hij zich gedroeg tijdens de behandeling, waarop ze antwoordde, doe maar niet, straks denken mensen dat hij onder narcose is, zo stil ligt hij. Na een klein uurtje zat de behandeling erop en nam ik afscheid van deze knappert.

En zo kon het dus gebeuren dat die mooie rooie nu rond schooiert met een dikke vette hanenkam (mohawk op z’n Engels).

Enne, mocht je deze heer nou herkennen, hou dan je goudvissen maar in de gaten 😊

 

Liefs

Patries

 

 

 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.