In mijn salon werk ik vacht-, huid- en katvriendelijk. Wat houdt dit precies in? Ik ga het je uitleggen (een heel verhaal maar neem er even de tijd voor).

 

  • Ik werk vachtbesparend met respect voor huid en vacht.
  • Ik gebruik geen waskooien, ontwollers, Furminators  coatkings, etc.
  •  Ik doe niet aan ontwollen en onnodig scheren. 
  • Je kan bij mij terecht voor advies over huid en vacht. 
  •  Ik maak geen gebruik van dwangmiddelen en pak een kat niet in zijn nekvel.
  • De kat heeft wol en dekharen. Deze haren beschermen tegen voorbij komende nagels, prikstuiken e.d.  en zorgt voor isolatie (tegen kou en warmte) Je kunt je dan waarschijnlijk wel indenken dat de gezondheid van de kattenhuid in gevaar komt mocht je haar helemaal kaal scheren. Denk aan schade door rondvliegende nagels bij een gevecht, en wat denk je van verbranding in de zon.
  • Katten zijn enorm gehecht aan hun eigen geur en kunnen stress ervaren als ze hun eigen geur kwijt zijn. Dit is de reden dat ik in mijn salon er voor kies geen katten te wassen.

Een kat wast zichzelf over het algemeen zo’n 3 uur per dag. Best bijzonder dat er dan toch kattentrimmers nodig zijn he? Maar denk eens aan bv de Pers met zijn korte snuitje, en zijn korte nekje die dan ook nog een vacht heeft die het hele jaar verhaart. De seniorkat , die misschien wel last heeft van artrose, en dus pijn en zich hierdoor niet goed overal kan wassen?

Een katje met gevouwen oortjes? Bewezen is dat deze katjes een  kraakbeen afwijking hebben, en dus de hele dag door pijn in hun lijfje. Dan valt 3 uur wassen niet mee hoor.

Overgewicht, en daardoor kunnen ze niet overal meer bij kunnen ( meestal achter op de rug en bij de staartaanzet)

Gebitsproblemen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is dan ook vaak verstandig als je merkt dat je kat vreemde klitten en vilt heeft, en je ziet dat hij zich minder gaat wassen om ook even een bezoekje aan de dierenarts te plannen, al is het maar voor de zekerheid.

Vilt en klitten kunnen dus best makkelijk ontstaan. Schaam je er dus ook niet voor, dat je nu al zover bent gekomen, betekent alleen maar dat je het beste met je dier voorhebt :-) 

Wist je trouwens dat katten al op hun 3de jaar artrose kunnen gaan ontwikkelen? Ze hoeven dus niet eens senior te zijn daarvoor.

En een senior? Dat is een kat van 7 jaar dus al. Het advies is om vanaf die leeftijd elk jaar langs je dierenarts te gaan voor een uitgebreide seniorencheck.

 

Maar, hoor ik je denken, mijn kat werd altijd ontwold, ze haalden er zo veel losse haren uit, dat scheelde zoveel in huis. Ja dat kan inderdaad. Maar… wist je dat door scherpe materialen te gebruiken om de wol te verwijderen de haarzakjes beschadigen, en hierdoor de nieuwe haren steeds dikker en slechter worden. En dat hierdoor de kat dus ook steeds vaker  en vaker naar de salon zal moeten? Leuk voor mijn inkomen, maar niet voor jou portemonnee, en al helemaal niet leuk voor de kat die steeds vaker naar de salon gebracht zal moeten worden. Hetzelfde geldt voor scheren, de vacht word alleen maar slechter en slechter, en de kat krijgt hierdoor steeds meer klitten en zelfs vilt wat erg veel pijn doet doordat het vreselijk aan de huid trekt. 

 

Een vachtbehandeling kan alleen goed verlopen als de trimmer voldoende kennis heeft van kattengedrag, de stresssignalen ziet en kan aflezen, en de leerprincipes kent. Dit is de reden dat ik de I love happy cats bootcamp pro van Anneleen Bru gevolgd heb. Ik vind het een fijn idee om meer te weten over katten gedrag, zodat ik tijdens de trimbehandeling hierop kan anticiperen. Merk ik dan ook tijdens de behandeling dat de spanning te hoog oploopt, dan staak ik direct de behandeling en gaan we samen in overleg hoe we het anders aan kunnen pakken. Het welzijn van de kat staat altijd voorop!

 

Hoe gaat de trimbehandeling dan in zijn werk?

Als je de kat gebracht hebt, zal ik eerst even kennis maken met de kat, even op zijn gemak stellen en even tot rust komen na de reis in de auto. Dan knip ik de nagels, doe een uitgebreide vacht controle, haal de klitjes of viltjes zo nodig weg met de tondeuse. Hierna kam ik voorzichtig met de juiste kam de vacht door. Ik maak oogjes en oortjes schoon, en ik sluit af, als de kat het nog aan kan, met een droogshampoo.

 

Mocht de kat het tussendoor nodig hebben is er tijd voor de kat om even te pauzeren op de klimboom in de salon.

 

Om de behandeling zo rustig en fijn mogelijk te laten verlopen,  wil ik  jullie vragen of jullie de kat in een degelijke, veilige reismand, die aan de bovenkant ook open kan willen vervoeren.  Liefst geen ducktape, touwtjes e.d. om te mand te sluiten. Het kan namelijk voor sommige katten erg spannend zijn om uit zijn mandje te komen, soms moet ik de kat dan even helpen. Ik pak katten nooit in hun nekvel vast en wil ook geen katten uit de reismand schudden. Het is voor de kat en voor mij dan het fijnst als de bovenkant er af kan, de kat ligt nog steeds op zijn veilige plek, en ik kan de kat voorzichtig uit het mandje tillen.

Ook wil ik je vragen om een lekker dekentje of kussentje van thuis mee te geven. Geen schone handdoek, maar het liefst een dekentje of kussentje waar ze het allerliefst op liggen. Katten zijn gehecht aan hun eigen geur, en op deze manier nemen ze hun eigen veilige geur van thuis mee, deze leg ik dan op de trimtafel en daarop worden ze getrimd