Konijn en Cavia

 

Ook voor je konijn of cavia ben je welkom in mijn salon.

 

Jouw knaagdier zal uiteraard nooit in aanraking komen met andere dieren.

Konijnen kunnen zichzelf en elkaar prima verzorgen, maar als je bijvoorbeeld een konijn hebt wat alleen gehouden wordt, kan deze eerder in de klit of vilt raken, omdat hij geen maatje heeft die de knoopjes er uit kan knagen. Knoopjes die blijven zitten veranderen op zeker moment in vilt, en geloof me, dit kan snel gaan.

Na een periode van nat weer of vorst of door een verkeerde voorlichting bij het aanschaffen van een konijn kan dit ook gebeuren. Een konijn met een lange vacht dient zeker eens per week goed maar wel voorzichtig uitgeborsteld te worden met een borstel van varkensharen. Kleine knoopjes kunnen voorzichtig uitgeplozen te worden. Wees extra voorzichtig met knippen, konijnen hebben een zeer kwetsbare en dunne huid.

Waarom naar de trimsalon?

Inkorten

Voor een langharig konijn kan het ook aan te raden zijn om ze regelmatig even lekker in te korten, hierbij dient bij een buiten konijn altijd rekening gehouden te worden met de seizoenen en bijbehorende temperaturen.  

Vervilting

Zoals al eerder besproken een konijn kan ook vervilt raken. Probeer in dit geval alsjeblieft niet zelf te gaan knippen, of het uit te kammen, dit kan ontzettend veel pijn doen. Ik merk ook vaak dat mensen zich schamen omdat hun dier in de vilt zit, dit moet je helemaal niet doen. Ik ben er om jou en je dier te helpen, niet om jou te veroordelen 😊

Helaas zul je in de winter een konijntje met een dikke viltlaag ook zo snel mogelijk van deze vacht af moeten helpen, houd er rekening mee dat het konijntje dan deze winter niet meer naar buiten mag.  Maar de viltlaag laten zitten is ook geen optie, omdat een huid bedekt met vilt niet isoleert, en het konijntje het dus erg koud kan hebben ondanks de dikke laag die ze heeft. Vaak blijkt ook dat een heel konijn in één keer van zijn viltlaag af te helpen niet te doen is. Een konijn is erg stressgevoelig, en deze behandeling zullen we dan ook heel rustig moeten aanpakken. Meerdere afspraken kunnen dus mogelijk zijn, houd er rekening mee dat in deze gevallen altijd een meerprijs gerekend zal worden.

 

Wat gebeurt er tijdens zo’n trimbehandeling?

 

Bij een trimbehandeling knip ik de nageltjes, verwijder ik klitjes, knoopjes en kleine viltplekjes. Zo nodig scheer of knip ik de vacht op lengte. Ik kam en borstel de vacht door, en ik controleer of het konijn geen poepkontje heeft. Zo nodig maak ik dit uiteraard voorzichtig schoon.

 

En dan nog even dit.

Stel je hebt twee konijnen. Één kortharig en één teddy widder. Dan kan ik me voorstellen dat je alleen voor de Teddy een afspraak maakt. Ik wil je in dit geval wel vragen of je dan ook het andere konijntje toch mee naar de afspraak wilt nemen. Zoals ik al eerder schreef, konijnen zijn erg stressgevoelig, en hebben heel veel steun aan een maatje. Dus voor het konijn die getrimd wordt is het fijn als hij zijn maatje ruikt. Ook bij thuiskomst is het fijner, ze ruiken beide hetzelfde, want uiteraard haal ik ook over de kortharige even een borsteltje. Dus er is onderling ook geen strijd nodig. Ze mogen best samen in een reismandje, leg er een lekker kussen of dekentje wat thuis ook in het hok ligt in, dan leg ik dat hier ook op tafel en hebben ze hun eigen luchtje bij zich. Alle beetjes helpen 😊